OBĚD

Kuřecí paličky pečené na rýži

Suroviny (2 porce)

4 kuřecí paličky

100 g syrové rýže

3 dcl vody

50 g cibule, 1-2 rajčata,, ½ červené papriky, ½ žluté papriky

2 stroužky česneku

15 g rostlinného másla

sůl

Postup:

Propláchnutou rýži dáme do pekáčku, zalijeme vodou, osolíme a přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli a pokrájené rajčata a papriky. Kuřecí paličky osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a položíme na rýži se zeleninou. Poklademe plátky másla a přikryté zvolna upečeme doměkka.

Příloha : hlávkový salát, zelný salát.

V jedné porci:

Energie 1249 kJ/297 kcal, tuky 9,8 g, bílkoviny 22,8 g, sacharidy 28,4 g.


Krůtí směs s celozrnnou těstovinou

Suroviny (2 porce)

200 g mletého krůtího masa

120 g celozrnných těstovin

2 středně velká rajčata

1 plechovka tomatové omáčky

1 lžička italského koření

¼ hrnku strouhané mozzarelly

trochu oleje

Postup:

Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejete kapku oleje na střední teplotu, přidejte krůtí maso a za stálého míchání ho osmahněte do hněda. Mezitím uvařte těstoviny. Smíchejte osmažené maso, uvařené těstoviny a zbývající suroviny. Povrch směsi posypejte strouhanou mozzarellou a zapékejte cca 15 min, dokud se sýr dobře nerozpustí.

V jedné porci:

Energie 1869 kJ/445 kcal, tuky 13 g, bílkoviny 34 g, sacharidy 54 g


Pečený losos s batáty

Suroviny

130 g čerstvého lososa s kůží

bylinky

sůl, pepř

200 g batátů

100 g mražené zeleniny (brokolice, mrkev atd.)

5 ml olivového oleje

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Uvaříme batáty ve slupce a scedíme. Mraženou zeleninu podusíme na pánvičce doměkka, lze dochutit bylinkami a špetkou soli. Mezitím nakrojíme kůži lososa a vtiskneme do ní tymián a rozmarýn. Celý steak z lososa vložíme do zapékací formy na pečící papír, povrch posypeme jemně solí, čerstvým pepřem a pak ho potřeme olivovým olejem. Pečeme 25 minut nebo tak dlouho, až bude losos propečený. Lososa servírujeme s vařenými batáty ve slupce a zeleninou.

 V jedné porci:

Energie cca 372 kcal / 1555 kJ, tuky 22 g, bílkoviny 30,6   g  sacharidy 47,1 g


Aljašská treska s těstovinami

Suroviny


80 g semolinových těstovin

100 g aljašské tresky

50 g pórku 20 g parmazánu

1 lžíce olivového oleje

čerstvá bazalka a česnek

sůl, pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu a po uvaření zakápneme olivovým olejem. Mezitím si připravíme na rozpálené pánvi filet z tresky, kterou jemně dochutíme solí a pepřem, opečeme 1-2 minuty z každé strany. Pak přidáme a zlehka orestujeme nakrájený pórek. Nakonec přimícháme protlačený česnek a nasekanou bazalku dle chuti. Vše promícháme s těstovinami a posypeme sýrem.

V jedné porci:

Energie cca 515 kcal / 2153 kJ, tuky 15, 47 g, bílkoviny 34,56 g , sacharidy 56,85 g

Špenátové lasagne s kuřecím masem

Suroviny (2 porce)

120 g lasagní

150 g kuřecího masa

30 g cibule

200 g mraženého špenátu

2 stroužky česneku

10 g oleje

30 g tvrdého sýra

Sůl, Mletý pepř

Postup:

Kuřecí maso umeleme s cibulí a jedním stroužkem česneku, vložíme do rozehřátého oleje, osolíme a ze všech stran prudce opečeme. Špenát rozmrazíme a podusíme se solí, pepřem a druhým stroužkem česneku. Lasagne uvaříme podle návodu na obalu. Vymazanou zapékací misku vyložíme vrstvou lasagní, poklademe vrstvou masa a špenátem a opět dáme vrstvu lasagní. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin. Navrchu budou lasagne, které posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.

V jedné porci:

Energie 1 663kJ/396 kcal, tuky 9,1g, bílkoviny 31,3g, sacharidy 46,2g.