OBĚD
Vepřová grilovaná panenka s hráškovým pyré
Suroviny
Vepřová panenka:
800 g vepřové panenky
400 g mladých hrachových lusků
1 ks malé cibule
200 g pancetty
sůl, pepř
čerstvé bylinky
olivový olej
šťáva z 1/2 citronu
Hráškové pyré:
40 g pasty tahini
40 g olivového oleje
15 g citronové šťávy
10 g cukru krupice
5 g soli
Postup:
Kuřecí paličky pečené na rýži
Suroviny (2 porce)
4 kuřecí paličky
100 g syrové rýže
3 dcl vody
50 g cibule, 1-2 rajčata,, ½ červené papriky, ½ žluté papriky
2 stroužky česneku
15 g rostlinného másla
sůl
Postup:
Propláchnutou rýži dáme do pekáčku, zalijeme vodou, osolíme a přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli a pokrájené rajčata a papriky. Kuřecí paličky osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a položíme na rýži se zeleninou. Poklademe plátky másla a přikryté zvolna upečeme doměkka.
Příloha : hlávkový salát, zelný salát.
V jedné porci:
Energie 1249 kJ/297 kcal, tuky 9,8 g, bílkoviny 22,8 g, sacharidy 28,4 g.
Krůtí směs s celozrnnou těstovinou
Suroviny (2 porce)
200 g mletého krůtího masa
120 g celozrnných těstovin
2 středně velká rajčata
1 plechovka tomatové omáčky
1 lžička italského koření
¼ hrnku strouhané mozzarelly
trochu oleje
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejete kapku oleje na střední teplotu, přidejte krůtí maso a za stálého míchání ho osmahněte do hněda. Mezitím uvařte těstoviny. Smíchejte osmažené maso, uvařené těstoviny a zbývající suroviny. Povrch směsi posypejte strouhanou mozzarellou a zapékejte cca 15 min, dokud se sýr dobře nerozpustí.
V jedné porci:
Energie 1869 kJ/445 kcal, tuky 13 g, bílkoviny 34 g, sacharidy 54 g
Pečený losos s batáty
Suroviny
130 g čerstvého lososa s kůží
bylinky
sůl, pepř
200 g batátů
100 g mražené zeleniny (brokolice, mrkev atd.)
5 ml olivového oleje
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Uvaříme batáty ve slupce a scedíme. Mraženou zeleninu podusíme na pánvičce doměkka, lze dochutit bylinkami a špetkou soli. Mezitím nakrojíme kůži lososa a vtiskneme do ní tymián a rozmarýn. Celý steak z lososa vložíme do zapékací formy na pečící papír, povrch posypeme jemně solí, čerstvým pepřem a pak ho potřeme olivovým olejem. Pečeme 25 minut nebo tak dlouho, až bude losos propečený. Lososa servírujeme s vařenými batáty ve slupce a zeleninou.
V jedné porci:
Energie cca 372 kcal / 1555 kJ, tuky 22 g, bílkoviny 30,6 g sacharidy 47,1 g
Aljašská treska s těstovinami
80 g semolinových těstovin
100 g aljašské tresky
50 g pórku 20 g parmazánu
1 lžíce olivového oleje
čerstvá bazalka a česnek
sůl, pepř
Postup:
Těstoviny uvaříme dle návodu a po uvaření zakápneme olivovým olejem. Mezitím si připravíme na rozpálené pánvi filet z tresky, kterou jemně dochutíme solí a pepřem, opečeme 1-2 minuty z každé strany. Pak přidáme a zlehka orestujeme nakrájený pórek. Nakonec přimícháme protlačený česnek a nasekanou bazalku dle chuti. Vše promícháme s těstovinami a posypeme sýrem.
V jedné porci:
Energie cca 515 kcal / 2153 kJ, tuky 15, 47 g, bílkoviny 34,56 g , sacharidy 56,85 g
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Suroviny (2 porce)
120 g lasagní
150 g kuřecího masa
30 g cibule
200 g mraženého špenátu
2 stroužky česneku
10 g oleje
30 g tvrdého sýra
Sůl, Mletý pepř
Postup:
Kuřecí maso umeleme s cibulí a jedním stroužkem česneku, vložíme do rozehřátého oleje, osolíme a ze všech stran prudce opečeme. Špenát rozmrazíme a podusíme se solí, pepřem a druhým stroužkem česneku. Lasagne uvaříme podle návodu na obalu. Vymazanou zapékací misku vyložíme vrstvou lasagní, poklademe vrstvou masa a špenátem a opět dáme vrstvu lasagní. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin. Navrchu budou lasagne, které posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.
V jedné porci:
Energie 1 663kJ/396 kcal, tuky 9,1g, bílkoviny 31,3g, sacharidy 46,2g.
Kuřecí na kari
Suroviny
červená paprika
600 g kuřecích prsou
sůl, pepř
2 stroužky česneku1
lžička kurkumy
1 lžička kari
1 plechovka kokosového mléka1
2 lžičky kukuřičného škrobu
2 lžíce arašídové omáčky
limetka, koriandr
Postup: