OBĚD

Vepřová grilovaná panenka s hráškovým pyré

Suroviny

Vepřová panenka:

800 g vepřové panenky

400 g mladých hrachových lusků

1 ks malé cibule

200 g pancetty

sůl, pepř

čerstvé bylinky

olivový olej

šťáva z 1/2 citronu


Hráškové pyré:

450 g mraženého hrášku


40 g pasty tahini

40 g olivového oleje

15 g citronové šťávy

10 g cukru krupice

5 g soli


Postup:

V rendlíku smícháme 1 l vody a 5 g cukru a přiveme k varu. Vložíme hrášek, opět přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Scedíme hrášek a 80 g vody, ve které se vařil, vlijeme do mixéru. Přidáme hrášek, zbylý cukr a ostatní suroviny a mixujeme 2 minuty dohladka. Pyré přepasírujeme přes jemný cedník. Pancettu nakrájíme na drobné kostičky o hraně cca 5mm, cibuli nakrájíme najemno a připravíme si mladé hrachové lusky.Maso očistíme od blan, z očištěného masa nakrájíme špalíčky silné 4 cm a důkladně je osolíme a opepříme ze všech stran, poté naložíme alespoň na 30 minut do nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka,.. můžeme použít bylinky dle vlastní chuti) smíchaných s olivovým olejem, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. V pánvi na vyšším ohni / grilu rozpálíme olej a maso na něm opečeme z každé strany 2 minuty dozlatova. Poté maso opečeme po obvodu do zlatavé barvy. Opečené maso dáme odpočinout na talíř na teplé místo. Do pánve, ve které se připravovalo maso, přidáme nakrájenou pancettu a na středním ohni ji za častého míchání restujeme 1 minutu. Přideámecibuli a mladé hrachové lusky a restujeme 5 minut. Orestovanou směs uložíme na teplé místo a nakonec jí ozdobíme hráškové pyré. V kastrolu na mírném ohni zahřejeme kokosové mléko a rozpustíme v něm pikantní arašídový krém k masu. Přidáme sójovou omáčku a na závěr chilli. Omáčku mícháme metličkou a necáme probublat necelou minutu. Hotovou arašídovou omáčku podáváme společně s hráškovým pyré a medailonky z vepřové panenky.

Kuřecí paličky pečené na rýži

Suroviny (2 porce)

4 kuřecí paličky

100 g syrové rýže

3 dcl vody

50 g cibule, 1-2 rajčata,, ½ červené papriky, ½ žluté papriky

2 stroužky česneku

15 g rostlinného másla

sůl

Postup:

Propláchnutou rýži dáme do pekáčku, zalijeme vodou, osolíme a přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli a pokrájené rajčata a papriky. Kuřecí paličky osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a položíme na rýži se zeleninou. Poklademe plátky másla a přikryté zvolna upečeme doměkka.

Příloha : hlávkový salát, zelný salát.

V jedné porci:

Energie 1249 kJ/297 kcal, tuky 9,8 g, bílkoviny 22,8 g, sacharidy 28,4 g.


Krůtí směs s celozrnnou těstovinou

Suroviny (2 porce)

200 g mletého krůtího masa

120 g celozrnných těstovin

2 středně velká rajčata

1 plechovka tomatové omáčky

1 lžička italského koření

¼ hrnku strouhané mozzarelly

trochu oleje

Postup:

Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejete kapku oleje na střední teplotu, přidejte krůtí maso a za stálého míchání ho osmahněte do hněda. Mezitím uvařte těstoviny. Smíchejte osmažené maso, uvařené těstoviny a zbývající suroviny. Povrch směsi posypejte strouhanou mozzarellou a zapékejte cca 15 min, dokud se sýr dobře nerozpustí.

V jedné porci:

Energie 1869 kJ/445 kcal, tuky 13 g, bílkoviny 34 g, sacharidy 54 g


Pečený losos s batáty

Suroviny

130 g čerstvého lososa s kůží

bylinky

sůl, pepř

200 g batátů

100 g mražené zeleniny (brokolice, mrkev atd.)

5 ml olivového oleje

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Uvaříme batáty ve slupce a scedíme. Mraženou zeleninu podusíme na pánvičce doměkka, lze dochutit bylinkami a špetkou soli. Mezitím nakrojíme kůži lososa a vtiskneme do ní tymián a rozmarýn. Celý steak z lososa vložíme do zapékací formy na pečící papír, povrch posypeme jemně solí, čerstvým pepřem a pak ho potřeme olivovým olejem. Pečeme 25 minut nebo tak dlouho, až bude losos propečený. Lososa servírujeme s vařenými batáty ve slupce a zeleninou.

 V jedné porci:

Energie cca 372 kcal / 1555 kJ, tuky 22 g, bílkoviny 30,6   g  sacharidy 47,1 g


Aljašská treska s těstovinami

Suroviny


80 g semolinových těstovin

100 g aljašské tresky

50 g pórku 20 g parmazánu

1 lžíce olivového oleje

čerstvá bazalka a česnek

sůl, pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu a po uvaření zakápneme olivovým olejem. Mezitím si připravíme na rozpálené pánvi filet z tresky, kterou jemně dochutíme solí a pepřem, opečeme 1-2 minuty z každé strany. Pak přidáme a zlehka orestujeme nakrájený pórek. Nakonec přimícháme protlačený česnek a nasekanou bazalku dle chuti. Vše promícháme s těstovinami a posypeme sýrem.

V jedné porci:

Energie cca 515 kcal / 2153 kJ, tuky 15, 47 g, bílkoviny 34,56 g , sacharidy 56,85 g


Špenátové lasagne s kuřecím masem

Suroviny (2 porce)

120 g lasagní

150 g kuřecího masa

30 g cibule

200 g mraženého špenátu

2 stroužky česneku

10 g oleje

30 g tvrdého sýra

Sůl, Mletý pepř

Postup:

Kuřecí maso umeleme s cibulí a jedním stroužkem česneku, vložíme do rozehřátého oleje, osolíme a ze všech stran prudce opečeme. Špenát rozmrazíme a podusíme se solí, pepřem a druhým stroužkem česneku. Lasagne uvaříme podle návodu na obalu. Vymazanou zapékací misku vyložíme vrstvou lasagní, poklademe vrstvou masa a špenátem a opět dáme vrstvu lasagní. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin. Navrchu budou lasagne, které posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.

V jedné porci:

Energie 1 663kJ/396 kcal, tuky 9,1g, bílkoviny 31,3g, sacharidy 46,2g.


Kuřecí na kari

Suroviny

2 lžíce oleje1 cibule1

červená paprika

600 g kuřecích prsou

sůl, pepř

2 stroužky česneku1

lžička kurkumy

1 lžička kari

1 plechovka kokosového mléka1

2 lžičky kukuřičného škrobu

2 lžíce arašídové omáčky

limetka, koriandr

Postup:


Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na proužky nakrájenou papriku a 2-3 minuty opékáme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, přidáme do pánve, maso necháme zatáhnout, osolíme a opepříme a zhruba 3 minuty za stálého míchání opékáme. Přidáme nadrobno posekaný česnek, kurkumu a kari a minutku opékáme, až česnek lehce zezlátne a koření se rozvoní. Zalijeme kokosovým mlékem a necháme zhruba 5 minut probublávat na mírném plameni. Pokud je potřeba, zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce vody a opět chvilku povaříme. Nakonec vmícháme arašídovou omáčku, podle chuti zakápneme limetou. Podáváme s jasmínovou rýží, posypané koriandrem.