Rýže, rýže, rýže, aneb ,,čínská pomsta"...

04.07.2021

Rýže, rýže, rýže, aneb ,,čínská pomsta". Na trhu je jí celá řada. Jakou ale zvolit? Jak připravit rýži basmati, jak jasmínovou? S čím rýži černou a s čím červenou? Pojďme se na to spolu podívat...


Jasmínová rýže

Pěstuje se v Thajsku a hojně se využívá v čínské kuchyni. Je to rýže, která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Dobře ale ladí i s krevetami nebo připravená nasladko. Ale pozor na její specifickou chuť a květinovou či oves připomínající vůni, která nemusí souznít s každým jídlem. "Není vhodná v kombinaci s výraznými druhy masa, jako je např. uzené. Lépe něco neutrálního, jako je kuře, krůta, králík.

Doba vaření: cca 15 minut.


Basmati rýže

Pěstuje se v Indii a Pákistánu v oblasti, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Jde o sypkou rýži s jemným kouřovým aroma a chutí po oříšcích. Chutnat vám bude ke smaženému masu, ale i k pečeným či grilovaným pokrmům. Využít ji lze jako přílohu prakticky ke všem jídlům, která se obejdou bez omáčky. A to jak těm exotickým, tak evropským. Moc chutná dětem. Samotná i nesolená. Její výhodou je rychlá příprava.

Doba vaření: 10 minut

Červená rýže

Tato rýže pochází z Thajska, v Evropě se pěstuje ve Francii. Jde o neloupanou krátkozrnnou rýži plnou vlákniny a vitaminů. Má tmavohnědou barvu, příjemnou ořechovou vůni a i po uvaření je tvrdší na skus. Červená rýže se používá hlavně v kombinaci s jasmínovou rýží (asi sto padesát gramů červené na kilogram rýže jasmínové). "Jasmínová rýže je měkká, jemná, lepivá, červená rýže je křupavá. Vznikne tu kontrast, který je při konzumaci příjemný," láká k vyzkoušení Hanaa Khodabocus. Je to jako jíst jasmínovou rýži, ve které křupou piniové oříšky.

Nabízet ji jako přílohu můžete i samotnou, hodí se k tučným rybám nebo mořským plodům, sýrovým či smetanovým omáčkám, anebo jako zavářka do polévky. Kuchařka a food blogerka Kamu neboli Kamila Rundusová ji ve své Nejbarevnější kuchařce doporučuje normálně zaměnit za bílou přílohovou rýži.

Doba přípravy: cca 30-35 minut

Arborio rýže

Jde o druh krátkozrnné japonské varianty rýže seté, která se pěstuje v Itálii. Obsahuje velké množství škrobu, proto rýže po uvaření hodně lepí, resp. zvenčí má kašovitou strukturu, ale vnitřek zrna zůstává pevný. Skvěle ji uplatníte při přípravě italského rizota, které má krémovitou polotekutou texturu, anebo při přípravě sladké mléčné rýže. Je třeba ji vařit ve velkém množstvím vody, protože ji ráda absorbuje. Dokáže si ale uchovat většinu škrobu.

Doba přípravy: cca 20 minut, dokud rýže není na skus.

Carnaroli rýže

Vzhledově se jedná o rýži velmi podobnou arboriu, ale odborníci ji považují za její lepší mladší sestru. Italské rizoto je z ní prý krémovější, jemnější, stejně tak mléčná rýže.

Doba přípravy: cca 20 minut, dokud rýže není na skus.

Černá rýže

Tento druh rýže pochází z Číny, kde se jí kdysi říkalo zakázaná, protože ji mohli jíst jen tamní vládci. Dnes už se pěstuje i v Africe a jí se po celém světě. "V Laosu, Thajsku i Kambodži ji rádi kombinují s kokosovým mlékem a vyrábějí z ní dezerty," říká Hanaa Khodabocus a dodává: "V našem obchodě ji obvykle mícháme s rýží carnaroli. Když obě rýže uvaříte pospolu, výsledný pokrm, například rizoto, získá velmi zajímavou fialovou barvu," popisuje. Lze ji ale uvařit i samostatně, pokud vám nevadí její vysoká cena (cca 135 Kč/kg). Můžete ji podávat například k pražmě se zakysanou smetanou, rajčatovou salsou a avokádem, jak radí Kamu ve své Nejbarevnější kuchařce.

Doba přípravy: cca 35 minut (obvykle se namáčí den předem)

A ještě jedna informace na závěr. Věděli jste, že rýže obsahuje arsen a jak omezit jeho obsah?

Je doporučováno rýži den předem namáčet a následně vařit v nadbytku vody v poměru 1:6 (až 10). Obsah anorganického arsenu tak snížíte o 40 až 60 %...